adresBorszewice Cmentarne 30A, 98-100 Łask

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 

Telefon 601 689 023 

Telefon 781 234 343

Jak zadbać o komfort cieplny zwierzęcia w budynku inwentarskim?

Uzyskiwanie dobrych wyników w hodowli trzody chlewnej łączy się z zapewnieniem zwierzętom optymalnych warunków bytowania, co przekłada się na tempo rozwoju i przyrostu masy. Kluczem do sukcesu będzie nie tylko dobry dobór paszy oraz jej dawkowania, ale również zadbanie o takie wyposażenie budynku inwentarskiego, które sprawi, że zwierzęta będą miały zapewniony komfort cieplny, co zapobiegnie zarówno przegrzaniu, jak i nadmiernemu wychłodzeniu. Jest to tym ważniejsze, że świnie są wyjątkowo wrażliwe na warunki termiczne. Wszelkie odstępstwa prowadzą do zahamowania wzrostu, a nierzadko wręcz spadku wagi. Przekonajmy się, co będzie ważne w utrzymaniu w chlewni właściwych parametrów powietrza.

świniaDlaczego komfort cieplny jest ważny?

Świnie należą do zwierząt, których temperatura ciała utrzymuje się na stosunkowo wysokim poziomie między 38°C a 40°C u osobników dorosłych. Jednocześnie występuje u nich dość gruba tkanka tłuszczowa i kiepski układ termoregulacji, co jest spowodowane m.in. bardzo niewielką ilością gruczołów potowych przy dużej powierzchni ciała. Przekroczenie zakresu temperatur wymagających aktywnej termoregulacji, zwłaszcza wystąpienie stresu cieplnego w krótkim czasie może doprowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi, przyspieszenia oddechu przekładającego się na spadek tempa pobierania paszy, a niekiedy powoduje nawet upadki zwierząt. W przypadku prosiąt dużym wyzwaniem jest z kolei zbyt niska temperatura, która za sprawą zużywania energii na wytwarzanie w organizmie ciepła przez wzmożenie metabolizmu oznacza marnotrawienie paszy i zahamowanie rozwoju.

Co ma kluczowe znaczenie dla zachowania komfortu cieplnego?

By uniknąć strat spowodowanych reakcją zwierząt na niedopasowaną do ich fizjologii temperaturę, należy zadbać o wyposażenie chlewni w systemy gwarantujące dobrą wentylację, a jednocześnie dające możliwość ogrzania obiektu zimą. Dla prosiąt będzie to od 32 do 36°C, dla warchlaków 17–24°C, a dla tuczników 12–24°C. Nie można też zapomnieć o wilgotności wpływającej na temperaturę odczuwalną – zaleca się 65–75%. Istotne jest tempo przepływu powietrza, które nie powinno być większe niż 0,3 m/s, a wszelkie przeciągi są szczególnie niewskazane. Najlepsze rezultaty da użycie systemu, który monitoruje warunki panujące w budynku i dobiera do nich prędkość działania wentylatorów oraz temperaturę osiąganą przez nagrzewnice.